UGLJIKOHIDRATI

Ugljikohidrati, također poznati kao šećeri, organske tvari koje sadrže ugljik, vodik, kisik; svaki gram ugljikohidrata sadrži oko četiri kalorije koje se mogu naći u tkivima s energetskim funkcijama.

Izvori ugljikohidrata i način na koji su obrađeni snažno utječu na njihovo korištenje i probavljivost.

Ugljikohidrati se mogu svrstati u:

    1. Probavljivi (šećer i škrob)
    2. Neprobavljivi (vlakna)

RižaRIŽA

Prava i prirodna hrana, izvor škroba, laka za asimiliranje i visoko probavljiva. Uz to je odličan izvor vitamina B.
Jedna od njenih glavnih karakteristika je visoka probavljivost, što čini ovu hranu pogodnom za sve uzraste, štence i odrasle pse. Odsutnost glutena čini je "zamjenskim" proizvodom za sve one čiji kućni ljubimci imaju poteškoće s probavljanjem ovog proteina i pate od pšenične alergije (celijakija kućnih ljubimca).

KukuruzKUKURUZ

Izvrstan izvor visoko bio-dostupnih složenih ugljikohidrata. Sadrži značajnu količinu linolne kiseline, masne kiseline bitne za zdravlje kože.

To je dobar izvor esencijalnih aminokiselina i dobre kvalitete vlakana, te se preporučuje za one kućne ljubimce koji pate od celijakije (alergije glutena).

Preporučeno: kao izvor kvalitetnih ugljikohidrata alternativnih riži.

Slatki krumpir (Batat)SLATKI KRUMPIR (BATAT)

U stvarnosti nema puno zajedničkog s krumpirom. Batat je izuzetno hranjivo i ljekovito povrće. Bogat izvor kalija, dijetalnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline, a istovremeno je niskokaloričan. Utječe na smanjenje povišenog krvnog tlaka i protok krvi kroz arterije. Idealan za ljubimce izložene većim fizičkim naporima jer brzo nadoknađuje potrošenu tjelesnu energiju.

Kukuruzni glutenKUKURUZNI GLUTEN

Visokokvalitetni kompleksni ugljikohidrat, bogat vitaminima i mineralima, sadrži veliku količinu lako probavljivih proteina i vlakana. Pomaže i srcu jer sadrži folate i vitamine B kompleksa, koji čiste krv od štetnih sastojaka. A zeaksantin i lutein iz kukuruza štite oči sprečavajući degenerativne procese.

KrumpirKRUMPIR

Prehrambene karakteristike krumpira  ovise o vrsti pripreme: hrana s visokim količina škroba je savršeno lako probavljiva samo uz pravilno kuhanje. To je izvor proteina visoke biološke vrijednosti, vitamina C (prirodnog antioksidansa koji ima anti-radikalnu akciju), kalija, vitamina B grupe i natrija (uz nisku količinu).

Osobito se preporučuje za: alergijske probleme kod ljubimaca kojima je prepisana prehrana bez glutena

PšenicaPŠENICA

Najvažnija i najrasprostranjenija žitarica na svijetu. Hrana bogata netopljivim dijetalnim vlaknima kao što je cjelovita pšenica pomaže u smanjenju žučnih kamenaca. Netopljiva vlakna ubrzavaju prolaz hrane kroz probavni kanal, reduciraju izlučivanje žučnih kiselina (prevelike količine doprinose rastu kamenaca), povećavaju osjetljivost inzulina i snižavaju trigliceride (masti u krvi). Cjelovita je pšenica dobar izvor fitoestrogena, sastojka koji utječe na razinu kolesterola, elastičnost krvnih žila, metabolizam kostiju i druge metaboličke procese.