Ugljikohidrati, također poznati kao šećeri, organske tvari koje sadrže ugljik, vodik, kisik; svaki gram ugljikohidrata sadrži oko četiri kalorije koje se mogu naći u tkivima s energetskim funkcijama.
Izvori ugljikohidrata i način na koji su obrađeni snažno utječu na njihovo korištenje i probavljivost.
Ugljikohidrati se mogu svrstati u:
1. Probavljivi (šećer i škrob) 2. Neprobavljivi (vlakna)
RIŽAPrava i prirodna hrana, izvor škroba, laka za asimiliranje i visoko probavljiva. Uz to je odličan izvor vitamina B.Jedna od njenih glavnih karakteristika je visoka probavljivost, što čini ovu hranu pogodnom za sve uzraste, štence i odrasle pse. Odsutnost glutena čini je "zamjenskim" proizvodom za sve one čiji kućni ljubimci imaju poteškoće s probavljanjem ovog proteina i pate od pšenične alergije (celijakija kućnih ljubimca).
KUKURUZIzvrstan izvor visoko bio-dostupnih složenih ugljikohidrata. Sadrži značajnu količinu linolne kiseline, masne kiseline bitne za zdravlje kože.
To je dobar izvor esencijalnih aminokiselina i dobre kvalitete vlakana, te se preporučuje za one kućne ljubimce koji pate od celijakije (alergije glutena).
Preporučeno: kao izvor kvalitetnih ugljikohidrata alternativnih riži.
SLATKI KRUMPIR (BATAT)
U stvarnosti nema puno zajedničkog s krumpirom. Batat je izuzetno hranjivo i ljekovito povrće. Bogat izvor kalija, dijetalnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline, a istovremeno je niskokaloričan. Utječe na smanjenje povišenog krvnog tlaka i protok krvi kroz arterije. Idealan za ljubimce izložene većim fizičkim naporima jer brzo nadoknađuje potrošenu tjelesnu energiju.
KUKURUZNI GLUTENVisokokvalitetni kompleksni ugljikohidrat, bogat vitaminima i mineralima, sadrži veliku količinu lako probavljivih proteina i vlakana. Pomaže i srcu jer sadrži folate i vitamine B kompleksa, koji čiste krv od štetnih sastojaka. A zeaksantin i lutein iz kukuruza štite oči sprečavajući degenerativne procese.
KRUMPIRPrehrambene karakteristike krumpira ovise o vrsti pripreme: hrana s visokim količina škroba je savršeno lako probavljiva samo uz pravilno kuhanje. To je izvor proteina visoke biološke vrijednosti, vitamina C (prirodnog antioksidansa koji ima anti-radikalnu akciju), kalija, vitamina B grupe i natrija (uz nisku količinu).
Osobito se preporučuje za: alergijske probleme kod ljubimaca kojima je prepisana prehrana bez glutena
PŠENICANajvažnija i najrasprostranjenija žitarica na svijetu. Hrana bogata netopljivim dijetalnim vlaknima kao što je cjelovita pšenica pomaže u smanjenju žučnih kamenaca. Netopljiva vlakna ubrzavaju prolaz hrane kroz probavni kanal, reduciraju izlučivanje žučnih kiselina (prevelike količine doprinose rastu kamenaca), povećavaju osjetljivost inzulina i snižavaju trigliceride (masti u krvi). Cjelovita je pšenica dobar izvor fitoestrogena, sastojka koji utječe na razinu kolesterola, elastičnost krvnih žila, metabolizam kostiju i druge metaboličke procese.