VLAKNA I MINERALI

Kombinacija inulina i drugih neapsorbiranih biljnih vlakana, kao što su laneno sjeme, povećavaju redovite funkcije crijeva, uz povećanu količinu vode u stolici. Tako je stolica mekša i lakše se izbacuje. Ova kombinacija je korisna i kod štenaca i odraslih pasa.

Nedavne studije pokazuju da inulin pospješuje crijevnu apsorpciju kalcija i njegove fiksacije u kostima, te pomaže u borbi protiv osteoporoze. Ista studija potvrđuje da inulin ne smanjuje crijevnu apsorpciju željeza i vitamina.

GrašakGRAŠAK

Obiluje vitaminima, mineralima, odličan je izvor vlakana i hranjivih tvari koje mogu pomoći u očuvanju zdravlja. Održava zdravlje kostiju i srčano-krvožilnog sustava jer je izvrstan izvor vitamina K, čime aktivira osteokalcin koji pomaže ugradnji kalcija u kostima i održava normalno grušanje krvi. Dobar je izvor folne kiseline i vitamina B6. Ovi nutrijenti sprečavaju nakupljanje homocisteina koji narušava vezanje kolagena u kostima, što može uzrokovati osteoporozu, a pridonosi i aterosklerozi.

Laneno sjemeLANENO SJEME

Koristi se kao izvor vlakana, jer sadrži oko 27% vlakana odlične kvalitete. Prirodni je izvor esencijalnih masnih kiselina: linolne i linolenske masne kiseline= višestruko nezasićene masne kiseline tijelu neophodne, a koje ono samo ne može proizvesti.
Obogaćeno je omega-3-masnim kiselinama koje pripadaju u grupu polunezasićenih masnih kiselina; važne za održavanje dobrog zdravlja: snizuju razinu triglicerida u krvi, spriječavaju proces ateroskleroze, sljepljivanje krvnih pločica, smanjuju mogućnost komplikacija kod šećerne bolesti.
Laneno sjeme je i laksativ i pospješuje pravilan rad crijeva.

RajčicaRAJČICA

povećava izlučivanje vode iz organizma, dobro djeluje na srce i krvotok, regulira probavu i snizuje krvni tlak. Bogata je pektinima i mnogim organskim kiselinama koje potiču tek, aktiviraju probavne procese i spriječavaju negativno djelovanje bakterija.

CiklaCIKLA
Korisno i iznimno ljekovito povrće, te lako probavljiva namirnica. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaknuti da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Koristi se za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utječe na živce i rad mozga i najbolji je prirodni lijek za liječenje anemije i slabokrvnosti. Cikla sadrži i jod. Prisutnost joda ciklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja. Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

ROGAČ

Sadrži vitamin B1, niacina, vitamina A. Također sadrži dosta kalcija, vitamina B2, magnezija i željeza, zatim fosfor, kalij, silicij, niacin i proteine. Tanini rogača djeluju adstringentno na sluznicu crijeva, vežu toksine i bakterije te inaktiviraju coli bakterije, što smanjuje otok i upalu sluznice.

GrahGRAH

Ne sadrži gluten i jednostavno rečeno grah je nutritivno super hrana. Smeđi, bijeli ili crveni grah jedan je od najboljih biljnih izvora proteina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. Stvara zdravu crijevnu mikrofloru koja je preduvjet za snažni imunitet. Smanjuje razinu kolesterola u krvi i može spriječiti razvoj bolesti kardiovaskularnog sustava.

Zeleni grahZELENI GRAH

Hranjivi sastojci zelenog graha imaju određena ljekovita svojstva jer sadrže arginin, supstanciju iz grupe glukokinina, čije je djelovanje slično djelovanju inzulina. Djelotvorno uspostavlja ravnotežu leukocita u krvi. Bogat je celulozom i poboljšava probavu.

LećaLEĆA

Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna snižavaju razinu glukoze i kolesterola u krvi, čime smanjuju potrebu za inzulinom kod osoba oboljelih od dijabetesa. Netopiva vlakna pospješuju probavu i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u probavnom sustavu, te na taj način smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Visok sadržaj vitamina B-kompleksa povoljno utječe na živčani sustav, a visoki sadržaj željeza pomaže u sprječavanju slabokrvnosti.

ŠpinatŠPINAT

Sadrži kombinaciju vitamina B skupine, a oni su važni kod metabolizma ugljikohidrata, jačaju živce, zaslužni su za lijepu dlaku i kožu. Vitamin C jača imunitet organizma dok je ß-karoten važan antioksidans. Značajan je izvor folne kiseline, koja ima značajnu ulogu u građi crvenih krvnih stanica. Dijetalna vlakna iz špinata potiču peristaltiku crijeva, smanjuju pojavu zatvora i pospješuju izlučivanje otpadnih tvari iz organizma.

PIVSKI KVASAC
Jača imunološki sistem. Dobar je izvor B vitamina, aminokiselina, proteina, minerala, enzima i snažan zdrav izvor B-vitamina, amino kiselina, proteina, minerala, enzima i nukleidnih kiselina.

REPINA PULPA

Pulpa repe pomaže i pri usporavanju fermentacije proteina, što rezultira manjim brojem štetnih (i potencijalno kancerogenih) tvari. Rezultat je izmet koji ima manje neugodan miris.

PREBIOTICI

Prebiotici su prirodni šećeri koji se većinom nalaze u različitim biljkama (repa, cikorija i sl.) koji stimuliraju selektivni razvoj bakterija (probiotika), uzrokujući blagotvoran učinak na crijevno zdravlje.

Manno-oligo-saharidi (MOS) - prebiotik - stimulira crijevni imunološki sustav (IgA), te ima ulogu neutraliziranja patogenih bakterija.

Frukto-oligo-saharidi (FOS) – prebiotik - prirodni karbohidrati, jedinstveni izvor vlakana - pomažu održavati zdravu populaciju „korisnih“ bakterija, a time i ravnotežu u prehrani

Oni, dakle, mogu smanjiti ili ukloniti crijevne bolesti i neugodne flatulence. Kada se psi hrane s oligosaharidima, sastav crijevne mikroflore je bolji, crijevna sluznica raste  i upijanja su veća (bolja probava i asimilacija).

Osim što poboljšavaju svojstva probavne mikroflore, prebiotici imaju i druga pozitivna svojstva. Naime, kad bakterija razlomi oligosaharide u probavnom traktu, stvara se biturat za koji je znanstveno dokazano da štiti od raka. Pridonose poboljšanju sastava intestinalne mikroflore i sniženju ukupnog kolesterola i masti u serumu te poboljšavaju omjer HDL i LDL kolesterola.

PREBIOTICI I ODVIKAVANJE

Gubitak majčinskog zaštitnog faktora kroz prijenos mlijeka, zajedno sa promjenom prehrane, uzrokom neravnoteže u ekosustavu crijevne mikroflore, lako se može uzrokovati crijevna infekcija u štenaca.

Osnovni cilj integracije prebiotika u krutu hranu je da pomogne crijevima štenaca održavati zaštitnu floru za vrijeme stresnog vremena odvikavanja, poboljšanje probave, asimilacija i jačanje obrambenog sustava.

MINERALI

Minerali su anorganski elemente sadržani u malim količinama u tijelu i ne proizvode nikakvu energiju.

Oni predstavljaju oko 4% od ukupne težine životinje, ali kao i vitamini, njihova prisutnost je neophodna za život.

Pepeo je "pokazatelj" sadržaja minerala, koji se uglavnom sastoji od kalija, fosfora, kalcija, željeza, magnezija, natrija, cinka.

Minerali imaju sljedeće funkcije:

  • pružaju podršku kosturu;
  • poboljšavaju ravnotežu vode u tijelu;
  • poboljšavaju živčani sustav i mišićne kontrakcije;
  • aktiviraju katalizirane reakcije enzima;
  • dio su nekih proteina ​​i nekih hormona.

MAGNEZIJ (Mg)
Iznimno važan za prijenos živčanih impulsa i suodgovoran za napetost u mišićima. Dovoljno magnezija pridonosi i stvaranju uvjeta za koncentraciju, izdržljivost i sposobnost učenja.

CINK (Zn)
Posebno važan element u tragu, jer sudjeluje u puno metaboličkih procesa, posebno važnih za razvoj i rast štenaca gdje jača kosti i mišiće, zacjeljuje kožu i ojačava dlaku. Tako i u mozgu preuzima vrlo važne funkcije, npr. prijenos signala između živčanih stanica i predstavlja važan kofaktor u metabolizmu masnih kiselina. Održavanje imuniteta samo je jedan od brojnih blagotvornih učinaka cinka koji sudjeluje u aktivnosti više od 100 enzima, tvari koje omogućuju biokemijske procese u tijelu.

BAKAR (Cu)
Sudjeluje u različitim metaboličkim reakcijama, sintezi nekih esencijalnih spojeva, te u održavanju normalnog funkcioniranja živčanog sustava. Djeluje kao pigmentirajući faktor kose i kože. Bitan je za iskorištavanje vitamina C.

JOD (I)
Važan je za razvoj i rad tiroidne žlijezde i sastavni je dio tiroksina, glavnog hormona koji proizvodi tiroidna žlijezda. Mentalni status, zdravlje dlake, kože i zuba ovise o pravilnom funkcioniranju tiroidne žlijezde. Jod poboljšava ishranu, sagorijevajući višak masti, pomaže pravilan rast, potiče mentalnu aktivnost.

KALCIJ (Ca)
Vrlo važan za normalan srčani ritam kao i za normalnu funkciju mišića i živaca. Kalcij i magnezij udruženo doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema. Kalcij omogućava stezanje mišića, uključujući i srce, te je nužan za zgrušavanje krvi, prijenos živčanih impulsa i zdravlje vezivnog tkiva.

FOSFOR (P)
Važan za oblikovanje i razvoj kostiju, potiče stezanje mišića, obnavlja tkivo, te poboljšava rad srca i bubrega.

KALIJ (K)
Važan za živce i funkciju mišića, rad srca, može pomoći u smanjenju hipertenzije i liječenju alergija, a pomanjkanje kalija može uzrokovati hipoglikemiju.

MANGAN (Mn)
Promiče normalan rast kostiju, pomaže u održavanju reproduktivnog zdravlja, živčanog i imunološkog sustava, te sudjeluje u regulaciji šećera u krvi. Mangan ima vrlo važnu ulogu u pravilnom oblikovanju i održavanju kostiju, hrskavice i veznog tkiva, pridonosi sintezi bjelančevina i genetskog materijala, djeluje kao antioksidans, pomaže stvaranju energije iz hrane.

NATRIJ (Na)
Natrij u kombinaciji s kalijem pomaže pri upravljanju stezanja mišića i radom živaca. Natrij potpomaže da se kalcij i ostali minerali u krvi održe u topivom stanju, a potreban je i za stvaranje želučane kiseline. Natrij pomaže probavu bjelančevina i ugljikohidrata.

SELENIJ (Se)
Potreban za sintezu prostaglandina, poboljšava učinkovitost imunološkog sustava, smanjuje toksično djelovanje elemenata kao što su živa, kadmij, olovo i arsen. Prirodni je antioksidans, te je važan za očuvanje elastičnosti tkiva jer spriječava neželjene procese oksidacije, štiti od oštećenja kože i jača djelovanje imunološkog sustava.

ŽELJEZO (Fe)
Sudjelujući u DNA sintezi, nužan je za zdravu i normalnu kožu, dlaku, te je potreban za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.