VITAMINI

Vitamini su mikronutrijenti koji se moraju uzimati u prehrani, jer se oni ne mogu sintetizirati u tijelu.

Potrošnja vitamina u prehrani može biti korisna za jednu vrstu, ali ne mora biti dobra i za drugu: na primjer, Vitamin C je potreban u prehrani ljudskih bića i primata, dok ga neke životinje mogu sintetizirati iz drugih hranjivih tvari.

Vitamini se mogu podijeliti u dvije skupine:

  • topljivi u vodi (vitamini C i vitamini B skupine);
  • topljivi u mastima (vitamini A, E, D, K).

Topljivi vitamini u vodi se eliminiraju u mokraći, dakle, oni ne mogu biti akumulirani, dok su vitamini topljivi u mastima pohranjeni u masnom tkivu i jetri.
Potrebe vitamina se razlikuju ovisno o fiziološkom i/ili patološkom stanju u tijelu pasa i mačaka: dob i spol, trudnoća i dojenje zahtijevaju povećanje vitamina.

Svi naši proizvodi su visoko probavljivi i ukusani te odgovarajućih sastojaka s vitaminima i mineralnim solima, uzimajući u obzir potrebe različite dobi, pasmina i njihove ispravne ravnoteže.

Vitamin A ima vrlo važnu ulogu u organizmu za kontrolu rasta i razvoja epitelnog tkiva, tj. za diferencijaciju, te sudjeluje u stvaranju vidnog pigmenta. Potiče rast, jača kosti, dlake, zuba i desni.

Vitamin C ima široku lepezu blagotvornog djelovanja na organizam, te koristi protiv virusnih infekcija kao što je sindrom kroničnog umora.

Vitamin D3 je prirodni oblik koji se nalazi u ribljem ulju. Pridonosi jačim kostima i zdravim zubima te je vrlo učinkovit u razvoju. Pomaže pri liječenju konjunktivitisa.

Vitamin E usporava starenje stanica uslijed oksidacije. Snabdijeva organizam kisikom, omogućavajući veću izdržljivost, štiti pluća od zagađenosti zraka djelujući sa vitaminom A. Spriječava i rastvara ugruške krvi, ublažava umor, te je snažan antikosidans.

Vitamin K pomaže u sprječavanju unutrašnjih krvarenja, doprinosi smanjivanju pretjeranog menstrualnog odlijeva. Poboljšava ispravno zgrušavanje krvi. Crijevne bakterije proizvode oko pola potrebne količine, a ostatak se dobiva iz hrane.

Vitamin B1 je vrlo važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava. Ima blago diuretično djelovanje. Pomaže rast. Olakšava probavu, naročito ugljikohidrata.

Vitamin B2 često nazivaju i faktorom rasta odnosno disanja stanica. Uključen je u metaboličke procese cijeloga tijela te je neophodan u iskorištavanju energije iz hrane.

Vitamin B3  je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Nužan je za zdravu kožu, dlaku, oči i jetru, a pomaže živčanom sustavu i mozgu.

Vitamin B5 pomaže kod zacjeljivanje rana. Suprotstavlja se infekcijama gradnjom antitijela. Pomaže kod postoperativnog šoka. Ublažuje umor i umanjuje štetno i toksično djelovanje mnogih antibiotika.

Vitamin B6 neophodan je zbog proizvodnje antitijela i stanica crvenih krvnih stanica. Važan je u sintezi proteina. Prirodni je diuretik. Doprinosi prevenciji raznovrsnih živčanih i kožnih poremećaja.

Vitamin B7 zaslužan za rast i razvoj dlake. Ipak njegova puno važnija uloga je u procesu glukoneogeneze (stvaranje glukoze iz laktat i aminokiselina), pri sintezi masnih kiselina te sintezi glikogena (skladišnog oblika glukoze).

Vitamin B8 (Biotin) u organizmu igra centralnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, aminokiselina i masti. Umanjuje bolove u mišićima.

Vitamin B9 je važan u sintezi nukleinskih kiselina, za rast i razvoj stanica, te za održavanje normalne eritropoeze.

Vitamin B12 esencijalni je vitamin. Jedan je od bitnih čimbenika funkcije živčanog sustava i psihičke stabilnosti. Pojačava energiju, otklanja razdražljivost, potpomaže rast i povećava apetit.

KvasacKVASAC

je jedan od najbogatijih izvora organskog željeza. Poznat je kao prirodno čudo od hrane, izvrstan je izvor proteina i odličan izvor prirodnog B-kompleks vitamina. Čisti i poboljšava kožu, jača zube, dlaku, ali i pomaže u radu srca. Prilagođava probavne funkcije, to je prirodni suplement B skupine vitamina i vitamina D.

JabukaJABUKA

Jabuka sadrži vrlo male količine organskih spojeva pod nazivom "fitokemikalija" koji štite tijelo od oksidacije stanica. Sinergija između caratenoida (koje daju boju mesu) i polifenola neutralizira slobodne radikale i jača imunološki sustav.

Jabuka je voće bogato vitaminima, mineralima i vlaknima: od nezrelih plodove možete dobiti koncentrirani ekstrakt polifenola i procianidina koji spriječavju formiranja plaka i karijesa.

GrožđeGROŽĐE

Visokovrijedan izvor fitokemikalija bioflavonoida. Ove tvari posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal, tj. štite stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Grožđe poboljšava protok krvi, jer spriječava nakupljanje crvenih krvnih stanica u žilama i poboljšava kapacitet srca.

LucerkaLUCERKA

Biljka bogata proteinima, mineralima i vitaminima. Pomaže kod različitih stanja artritisa, kožnih bolesti, dijabetesa i za poboljšanje apetita. Prirodni diuretik.