LIPIDI

Lipidi su važni nutrijenti, jer pružaju energiju u dvostrukom iznosu kalorija koje osiguravaju ugljikohidrati i proteini. Oni su također važan izvor esencijalnih masnih kiselina (linolne i arahidonske kiseline) koje promiču apsorpciju vitamina topoljivih u masnoći (A, E i K D3) i čine hranu još više privlačnom.

Veće količine dijetalnih masti su važne u razdobljima visoke kalorijske potrebe, kao što su rast, laktacija i tjelesna aktivnost.

Lipidi se dijele na masti i ulja. Masti su čvrste na sobnoj temperaturi, dok su ulja tekuća. Ovi spojevi imaju vrlo očite osobine: nisu topljivi u vodi, ali su topljivi u organskim otapalima .

Lipidi se sastoje od masnih kiselina, od kojih su neke bitne. Te esencijalne masne kiseline moraju biti unjete hranom, jer ih tijelo ne može samo proizvesti.

Prisutnost lipida čine hranu pasa i mačaka privlačnijom.

Lososovo uljeLOSOSOVO ULJE

Bogato omega-3 i omega-6 esencijalnim masnim kiselinama, uključujući i DHA (docosahexaenoic kiselina), važno je za razvoj mozga i vida, kod mladih kućnih ljubimaca. Ljubimci ga rado uzimaju zbog ugodnog mirisa i okusa po svježoj ribi. Pomaže jačanju imunološkog sustava i pridonosi zdravoj koži i sjajnoj dlaci, te ublažava dermatitis.

Riblje uljeRIBLJE ULJE

Bogat izvor esencijalnih masnih kiselina – za sjajnu dlaku i zdravu kožu. Omega-3 masne kiseline sadržane u ribljem ulju imaju protuupalne učinke na sluznicu probavnog trakta.

Laneno sjemeLANENO SJEME

Sjeme bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama, sluzi, mineralima i vitaminima E, B1, B2.

Laneno sjeme je vrlo bogato linolenskom kiselinom, koja je stvaraoc Omega 3 masnih kiselina (oko 58%).

Dokazano je da dobrim odnosom između Omega 3 i Omega 6 masnih kiseline moguće ograničiti upalne pojave i poboljšanje zdravlja kože, te opće zdravstveno stanje kućnih ljubimaca.