PROTEINI

Proteini (od grčkog izraza "proteios" što znači "primarni značaj"), su bitne i neophodne komponente svake prehrane. Imaju ključnu ulogu u izgradnji i obnovi stanica, u razvoju mišićne mase i formiranje crvenih krvnih stanica, kože i dlake.

Proteini sadrže amino kiseline (tzv. "elementarne temelje").

Neki od njih su bitni, jer se ne mogu sintetizirati u tijelu i moraju se uzimati s hranom na uravnotežen način. Zahtjevi se razlikuju ovisno o fazi života: veći iznos je potreban tijekom rasta, trudnoće i dojenja.

Kada pas ili mačka jedu proteinsku hranu, proteini se dijele na sastavne aminokiseline, a zatim se apsorbiraju u tankom crijevu. Aminokiseline se tada spajaju u specifične proteine potrebne tijelu.

Meso je izuzetno važna komponenta za ishranu, jer je izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti, vitamina i minerala (posebno željeza, što je bitno za rast).
 
IZVORI PROTEINA

Svježe pileće mesoSVJEŽE PILEĆE MESO

Pileće meso je lako probavljivo ukusno meso visoke biološke vrijednosti i dijetetske namjene, te predstavlja primarni izvor proteina. Piletina je dobar izvor vitamina B kompleksa koji održavaju metabolizam dobivanja energije. B vitamini se nalaze kao kofaktori enzima. Niacin pomaže u pretvorbi tjelesnih proteina, masti i ugljikohidrata u iskoristivu energiju.
Također optimizira krvni šećer i štiti od raka i dobar je izvor esencijalnog B6 vitamina, za metabolizam ugljikohidrata, te održavanje srčano-krvožilnog sustava.

PuretinaPURETINA

Odličan izvor proteina, te je osobita i po tome što je izvrstan izvor minerala selena. To je esencijalni mineral koji sudjeluje u mnogim metaboličkim reakcijama, primjerice metabolizmu hormona u gušterači, antioksidativnom obrambenom sustavu i imunološkim funkcijama. Selen je također dio vrlo moćnog enzima koji u jetri čisti organizam od potencijalno štetnih molekula.
Puretina je kao meso općenito dobar izvor vitamina B kompleksa, koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije. Osim toga puretina sadrži hranjive sastojke koji pomažu u regulaciji kolesterola u krvi i reguliranja krvnog tlaka što povoljno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

RibaRIBA

Atraktivna alternativa mesu ptica i sisavaca.

Izuzetno zdrava hrana, odličnih nutritivnih svojstava i visoke biološke vrijednosti. Sadrži nisku količinu masti i izvor je vitamina A, D3 i B skupine vitamina, te mineralnih soli kao što su željezo i fosfor.

Pruža Omega 3 esencijalne masne kiseline, u većini asimilirani oblik, kao što su EPA i DHA. Zbog tog razloga, riba ima važno ljekovito djelovanje protiv mnogih upalnih bolesti i protiv "lošeg" kolesterola LDL-a.

RibaTakođer povećava funkciju imunološkog sustava pružajući poboljšanu zaštitu protiv bolesti i održavanja zdrave kože i sjajne dlake.

Osobito se preporučuje: U slučaju preosjetljivosti na proizvode od mesa i specifične bolesti (alergije ili osjetljivost na hranu).

JanjetinaJANJETINA

Spada među najukusnije i najbolje vrste mesa. Izvor je lako probavljivih proteina, koji ne opterećuju pseći metabolizam. Sadrži sve vitamine i minerale u optimalnim količinama. Bjelančevine iz janjećeg mesa imaju visoku prehrambenu vrijednost. Sadrže optimalnu količinu osnovnih ili esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za procese obnavljanja i sinteze svih stanica organizma, a organizam ih sam ne proizvodi. S obzirom na sastav i karakteristike mesa, preporučuje se kod problema s kolesterolom i lošom krvnom slikom.

Divlja svinjaDIVLJA SVINJA

Meso divlje svinje je izvrstan izvor proteina, bogato željezom, selenom, fosforom i vitaminima iz skupine B kompleksa, niskokalorično i nadasve vrlo ukusno. Selen smanjuje rizik od upala zglobova. Od vitamina, odličan je izvor tiamina B1 i niacina B3.

GovedinaGOVEDINA

Iako je meso govedine svrstano u crveno meso, nutritivno je visokovrijedan i za zdravlje vrlo koristan obrok. Sadrži izvrsne mikronutrijente: selen, cink i vitamin B12, a zahvaljujući izvrsnom mineralnom sastavu, može pomoći u jačanju imunološkog sustava i sprječavanju oštećenja krvnih žila koje doprinose aterosklerozi.

OvčetinaOVČETINA

Meso ovce je karakterističnog mirisa i ukusa, tamnocrvene boje. Visok izvor proteina.

JajaJAJA

Jaja sadrže najviše probavljivih bjelančevina koje se koriste kao referentni standard uz mliječne bjelančevine. Imaju  najpovoljniju proporciju esencijalnih aminokiselina neophodnih za rast štenaca i za održavanje zdravlja odraslih pasa.
Lipidi jaja imaju nisku količinu zasićenih masnih kiselina u odnosu na druge namirnice životinjskog podrijetla, što je oko trećina od ukupnog broja. Jaja su bogata linolnom kiselinom koja je esencijalna masna kiselina za tijelo. Jaja sadrže najviše vitamina potrebnih za pravilnu prehranu. To je jedan od najbogatijih izvora vitamina A, kao i dobar izvor fosfora i željeza.