NUTRACEUTICI

Tisućama godina, biljke su korištene kao lijekovi za gotovo sve vrste bolesti: njihova terapeutska svojstva su iznimno korisna za prevenciju bolesti i povećanje općeg zdravstvenog stanja, posebno ako su popraćeni zdravom prehranom.

Izraz "Nutraceutical" je skovao Dr. Stephen L. DeFelice u 1989, kombinirajući riječi "prehrana" i "farmaceutika", a odnosi se na proučavanje hrane, ili dijelova hrane, koji imaju korisne učinke na zdravlje.

Funkcionalna hrana se koristi konvencionalnom hranom zdravih svojstva, dok su nutraceutici izolirane tvari hrane koje se moraju dozirati kada se daju kućnim ljubimcima.

Yucca schidigeraYucca schidigera

Koristi se za ublažavanje artritisa, reume i bolesti debelog crijeva, ujedno prirodno regulira miris kućnih ljubimaca. Endemski raste u SAD-u, Meksiku i Karipskim otocima. Yucca sadrži saponine koji su po svom kemijskom sastavu i učinku u organizmu slični kortizonu. Ti saponini potiču mogućnost organizma da proizvodi vlastiti kortizon uzimanjem potrebnih materijala za normalan rad hormona. Yucca schidigera ima snažno detoksikacijsko djelovanje – pospješuje i savršeno usklađuje apsorpciju potrebnih tvari u crijevima, regulira i pospješuje procese izlučivanja štetnih tvari iz organizma. Saponini iz Yucce se primjenjuju u liječenju upalnih procesa zglobova. Yucca schidigera pojačava imunitet, štiti od raznih infekcija i bolesti, djelotvorna je kod artritisa, reumatizma, hipertenzije i povišenih triglicerida u krvi

Lingon bobiceLINGON BOBICE (Vaccinium vitis-idaea)

Ove bobice, koje su bliski srodnici brusnica, sadrže prirodne kiseline koje spriječavaju kvarenje sastojaka (kao prirodni konzervans), kao i infekcije mokraćnih kanala.

Ekstrakt zelenog čajaEKSTRAKT ZELENOG ČAJA

Sudjeluje u regulaciji izmjene tvari i sagorijevanju masti, te jačanju zglobova.

Mliječ crnog ribiza

MLIJEČ CRNOG RIBIZA

Osobito je bogata vitaminom C i antocijaninom, snažnim antioksidansom koji uz ostale flavonoide potiče cirkulaciju i održava krvožilni sustav zdravim. Crni ribiz ima diuretsko, antibakterijsko i protuupalno djelovanje.

Pulpa naraPULPA NARA

Jedan od najznačajnijih prirodnih antioksidansa, koji spriječava starenje kože.

KomoračKOMORAČ

Prirodni lijek kod probavnih tegoba, sa snažnim antioksidativnim djelovanjem. Odličan je izvor dijetetskih vlakana koja pomažu u pravilnoj funkciji crijeva.

Lista menteLIST MENTE

Opušta mišiće probavnog sustava, oslobađa od grčeva i pospješuje probavu. Lijek za razne kožne iritacije, mučnine, malaksalost, neugodan tjelesni miris

RužmarinRUŽMARIN

Prirodni konzervans s blagotvornim učinkom na probavu. Ova biljka ima sedativna, diuretska i antiseptična svojstva. Stimulativno djelovanje ružmarina može dovesti do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne vrećice, što pridonosi poboljšanju općeg stanja cijelog organizma.